Tips voor de schouderoperatie

Tip 1: MRI met contrastvloeistof

Zorg er voor dat je een MRI – en als er aanleiding is ook een botscan – laat maken van je schouder. Niet een gewone MRI, maar een MRI-scan met contrastvloeistof.
Zelf heb ik er nu meerdere gehad, maar bij een MRI zonder contrastvloeistof zien ze niet de kleine details. Bij mij was dat het verschil tussen wel of geen slapleassie.

Tip 2: second opinion beoordeling MRI-scan schouder

Zorg ervoor dat de MRI door ten minste 2 verschillende artsen beoordeeld wordt. Het is lang niet altijd zeker dat ze iets zien en ook hier zijn er weer details hoe je naar de MRI kijkt wat je eruit kan halen. Daarbij kan de arts ook wel eens iets over het hoofd zien.

Tip 3 voor een schouderoperatie

Een gesprek met de chirurg die je gaat opereren is vrij normaal. Als dit niet gebeurt, vraag hier dan om. Het is voor een chirurg – maar ook voor jezelf – goed om te weten wie het is en wat hij of zij precies gaat doen.

Tip 4: voorkom pijn na schouderoperatie

Als je geen recept mee krijgt met pijnstilling is het verstandig om voldoende pijnstillers in huis te halen. De eerste dagen na de operatie kunnen bijzonder pijnlijk zijn. De eerste keer leidde dit tot slapeloze nachten en wanhoop.
Vanuit het ziekenhuis waar je geholpen wordt, is het ‘normaal’ dat ze je een recept meegeven. Als ze vragen of ze een pijnstillende verdoving inbrengen na de operatie om de pijn de eerste dag te verzachten, denk ik dat het verstandig is om dit wel te doen.

Tip 5:
Denk voor de operatie al na waar je de revalidatie wilt doen. Ga ook een gesprek aan met de revalidatie fysiotherapeut hoe hij de behandeling wil ingaan en wat zijn visie is op schouderoperaties.

Tip 6:
Hou er rekening mee dat je 4 weken na de operatie echt heel weinig kunt doen. Niet alleen qua werk, maar ook qua huishouden etc. Het revalidatieproces in de eerste weken na de operatie is van essentieel belang voor herstel in de volgende fases.

This entry was posted in Voor de schouderoperatie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.