Soorten schouderblessures

Schouderblessures zijn vaak pijnlijk en tegelijk ingewikkeld. Dit komt omdat de schouder een zeer complex deel van het lichaam is en bij elkaar gehouden wordt door botten, spieren en pezen. Er zijn verschillende soorten van schouderblessures die vaak worden veroorzaakt door schade of herhalende bewegingen.

Rotator cuff letsel

Een gemeenschappelijk schouderblessure rotator cuff letsel is een stam, die een verwonding of ontsteking in een van de belangrijkste pezen in de schouder. Rotator cuff letsel kan het gevolg zijn van bursitis, tendinitis, of de stam veroorzaakt door het herhalen van een overhead opheffing beweging. Dit type van schouder letsel kan ook gebeuren bij een val met letsel aan de schouder en van een slechte houding. Indien onbehandeld, een rotator cuff stam kan resulteren in volledige rotator cuff scheuren.

Schouderblessures – Ontwrichte schouder of schouder uit de kom

Een ander soort schouderblessures is een ontwrichte schouder die zich voordoet door ernstig trekken of duwen zodat dat de schouder loskomt of luxeert. De schouder kan terug op zijn plaats gaan zonder enige hulp, maar in andere situaties is een arts nodig om de schouder weer in de kom te krijgen. Zodra een persoon een schouder uit de kom heeft opgelopen, kan de schouder vatbaar voor de toekomstige dislocaties.

Impingement syndroom

Impingement syndroom is één van de schouderblessures veroorzaakt door wrijving tussen het schouderblad en de rotator cuff. De wrijving is meestal het gevolg van een ontsteking in een pees of spier, die het schouderblad en rotator cuff samenknijpt. Dit kan leiden tot een zwelling, een zogenaamde slijmbeursontsteking. Impingement zal uiteindelijk leiden tot een scheur in de schouderspier als de ontsteking niet verdwijnt.

Schouderbreuk

Een schouderbreuk ontstaat vaak met echte ongevallen zoals een auto ongeval of mensen die met skieeën zijn gevallen. Een schouderbreuk kan een volledige breuk zijn of een of een gedeeltelijk en betreft vaak het sleutelbeen, schouder of borstbeen.

Schouderletsel – artritis of osteoporose

De ouderen hebben vaak schouder letsel, veroorzaakt door degeneratieve ziekten zoals artritis of osteoporose. Mensen die hieraan leiden ontwikkelen vaak schouder stam, broze botten en calcium deposito’s. Oudere mensen hebben ook een verhoogd risico van schouderletsel vanwege hun leeftijd en conditionele gesteldheid, wat vaak leidt tot vallen en zichzelf verwonden.

Meer over de diagnose, behandeling en vaststelling van schouderblessures klik hier.

1 Response to Soorten schouderblessures

  1. Jg says:

    Het Tuip,

    Gaat goed dus met je schouder?! Wordt dit een adsense sitetje deze schouderoperatie? Onder het motto klik maar raak voor een knaak 🙂 Gr. Jg

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.