Week 3: wennen zonder mitella

Natuurlijk was het fantastisch nieuws dat de mitella afgebouwd mocht worden. Dit betekent immers weer autorijden, weer mobiel zijn, weer mijn dochter optillen, typen dus weer gewoon fulltime werken, teveel nieuwe opties om op te noemen. Maar er schuilt een groot gevaar in de dagen nadat je van de mitella af bent…

De chirurg zei het natuurlijk niet zomaar dat ik hem in de prullenmand mocht gooien. Ze verwachtte dat ik er toch wel verstandig mee om zou gaan, dus geen gekke dingen zou doen.

Schouderpijn na operatie

De revalidatie fysiotherapeut zei meteen: sling rustig afbouwen op geleide van pijn, zeuren, vermoeidheid. Dus de mitella weer om als je maar het geringste pijn of vermoeidheid voelt. Het is ook niet zo gek als de schouder een aantal weken weinig beweging heeft gehad. Oppassen dus bij het afbouwen en direct aan de bel trekken bij pijn.

Een klein uur na ‘het ontslag’ bij chirurg van den Bergh sprak ik iemand bij de fysio die ook een schouderoperatie had ondergaan. Hij reisde met de tram en had de mitella net afgedaan. Eerst liep er iemand – met erg veel haast – vol tegen zijn geopereerde schouder en vervolgens sloot de tramdeur onverwacht snel. Twee hele pijnlijke momenten. Niet dat het niet gebeurd mét mitella, maar toch houdt de buitenwereld meer rekening met jou.

De dag dat ik de mededeling kreeg heb ik hem ‘s middags af gedaan om hem te laten wennen. De dag daarna in de ochtend afgedaan en in de namiddag weer even om om de schouder te laten rusten. En de dag daarna alleen nog ‘s nachts. Dit hou ik nog even vol, want je weet nooit wat je in je dromen doet!

Het leuke van een menselijk  lichaam is dat – als je luistert – hij heel goed aangeeft wanneer hij genoeg heeft gedaan. Ik had vrijdagmiddag – aan het einde van de werkweek – zo’n moment. Je gaat namelijk erg snel te ver en denkt dat alles weer normaal is. In de haast van alledag vergeet je dan even dat je niet snel de autodeur met je geopereerde schouder dicht kan gooien met in je andere hand een kind. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen waar je de schouder even vergeet. Toch zijn de eerste 6 weken ontzettend belangrijk voor verder herstel en genezing.

Ik heb wel een aantal nieuwe schouderoefeningen gekregen. Deze zal ik in een nieuwe posting toelichten. Nogmaals: de eerste weken zijn vooral bedoeld om de mobiliteit van het schoudergewricht terug te brengen en het schouderblad te ‘zetten’. Wat ik hiermee bedoel, zal ik in het volgende artikel laten zien.

Heb je schouderpijn na operatie? Ga dan direct naar jouw fysio of meld het bij de chirurg.

This entry was posted in Dagboek Dirk, week 1 tot 4. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.