Een kijkoperatie aan een schouder wordt ook wel arthroscopie genoemd. Arthroscopie betekent letterlijk: ‘kijken in een gewricht’. Elk groter gewricht is hiervoor geschikt, zo ook het schoudergewricht. Op deze pagina meer over de schouderoperatie door middel van een kijkoperatie.
U lligt in een strandstoelpositie of op uw zij. De arm aan de te opereren zijde wordt aan een klein gewricht opgehangen. Via een klein insteekwondje de arthroscoop in het gewricht gebracht. Dit is een potlood-dunne buis met daarin een lenzensysteem. Het brengt licht in het gewricht, waardoor het inwendige van het gewricht is te zien. Een kleine TV-camera is gekoppeld aan de arthroscoop en laat het beeld zien op een TV-scherm.
Schouder operatie : verschillende ingrepen
De orthopeed kan nu de kop en de kom van het gewricht zien, evenals de pezen, het gewrichtskapsel, het kraakbeen van de gewrichtsrand en de slijmbeurs die tussen gewricht en schouderblad ligt. Of een operatieve ingreep mogelijk is hangt af van de afwijkingen die de orthopeed aantreft. Meestal kan de afwijking die gevonden is direct worden geopereerd.
De meest voorkomende arthroscopische ingrepen zijn:
Het stabiliseren van de schouder indien de schouder uit de kom gaat
Het hechten van de cuff (de pezen van de schouder)
het verwijderen van slijmbeursweefsel en een deel van de onderzijde van het schouderdak bij langdurige (>1 jaar) impingement klachten (bekneld raken van de hefferspees van de schouder).
Verdoving bij een kijkoperatie
Een arthroscopie (kijkoperatie) van de schouder wordt onder algehele narcose uitgevoerd in combinatie met een zenuwblokkade. De operatie duurt gemiddeld een half tot anderhalf uur.