Revalidatie schouderoperatie

De revalidatie na een schouderoperatie verloopt in drie stappen:

De eerste vier weken na een schouderoperatie dien je de bewegingsuitslag van de schouder te beperken, oftewel zoveel mogelijk rust in een sling, maar al wel zorgen dat de mobiliteit een beetje op gang komt. Het kapsel en bindweefsel hebben tijd nodig om goed vast te groeien aan de kom. Om te voorkomen dat de schouder vast gaat zitten gaat u 2 maal per week na de fysiotherapeut. In het begin kan dat gevoelig zijn. In geen geval dient u de sling in de eerste vier weken af te laten, ook al heeft u geen pijn.

Van de vijfde week tot ongeveer 3 maanden na de schouderoperatie U leert onder leiding van uw fysiotherapeut de bewegingsuitslag te vergroten en de coördinatie en kracht te verbeteren. Het is erg belangrijk om de kracht en de coördinatie van de rotator cuff spieren te vergroten. Deze spieren helpen bij de controle en stabiliteit van de schouder.

U kunt in deze periode weer beginnen met werken. Dit is uiteraard afhankelijk van de inhoud van het werk. Zittend werk kan vaak na 2 tot 4 weken hervat worden. Zwaarder lichamelijk werk kan vaak pas na drie maanden na de schouderoperatie hervat worden.

Zwaardere belasting en sport In deze periode is sportspecifieke training van belang. Herstel van conditie en specifieke belasting dient te worden getraind.

1 Response to Revalidatie schouderoperatie

  1. Tonny says:

    Na jarenlang pijn in de arm en schouder te hebben gehad is na een mri scan uitgekomen dat de pees in m,n schouder/boverarm volledig van het bot in m,n schouder af was gescheurd. Ik ben 2 weken later geopereerd, er zijn 8 ijzerdraden en 2 schroeven in gezet om alles weer aan elkaar vast te kunnen maken.Een dag later lag ik weer thuis in bed met m,n arm in een brace vastgezet zodat ik mijn arm niet kon bewegen en optillen. Het was een lange zware tijd met af en toe wel een traan van moedeloosheid want er kwam nog een vrozen schoulder overheen die heel veel tegenslag en extra veel pijn bezorgde. Na 9 weken ging de brace af en de revalidatie begon. Het werd een lange weg met veel pijn en hele kleine stukjes vooruitgang en dan weer een terugval. Een jaar lang iedere week 2 keer naar de therapie en thuis constand met die arm bezig zijn ben ik gelukkig weer op de goede weg. eindelijk nu een jaar na de operatie kan ik voor 90% m,n arm weer goed gebruiken wellicht met zo nu en dan nog pijn maar we zijn nu op de goede weg

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.