Schouder

De schouder wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt. De kop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vast zit aan het schouderblad (scapula). De kom wordt wat vergroot door een ring van bindweefsel (het labrum).

Om de kop in de kom te houden worden zij omgeven door een gewrichtskapsel. Dit is een soort jasje van bindweefsel. Direct buiten dit kapsel ligt een aantal spieren dat de kop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop één peesblad en worden gezamenlijk de rotator cuff genoemd.

Al de genoemde structuren dragen bij aan de stabiliteit en de functie van de schouder. De bovenarm en het schouderblad zijn via het sleutelbeen en een groot aantal spieren verbonden met de romp. De schouder krijgt zijn beweeglijkheid vanuit het gewricht tussen bovenarm en schouderblad, maar ook door het glijden van het schouderblad over de ribbenkast.

Meer informatie over soorten schouderblessures, klik dan hier.

Meer informatie over een schouderoperatie, ga dan hier naar toe.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *