Na een schouderoperatie

Deze pagina geeft meer informatie over wat je over het algemeen kunt doen na een schouderoperatie. Met een kijkoperatie kunnen aandoeningen aan de schouder direct gezien en behandeld worden zonder de schouder helemaal open te snijden. De schouderoperatie vindt plaats onder algehele narcose en er wordt post operatief lokale verdoving in de schouder gespoten om de pijn te reduceren direct na de operatie. Een groot voordeel van kijkoperaties is dat het herstel in het algemeen heel vlot verloopt.

Na de schouderoperatie

Na de schouderoperatie wordt u naar de uitslaapruimte (recovery) gebracht. De verpleegkundigen daar houden uw ademhaling, polsslag en bloeddruk in de gaten. In het geval van algehele anesthesie wordt u op de operatietafel wakker gemaakt. In de uitslaapkamer wordt u langzaam helemaal wakker. U heeft nog een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht toegediend. Het infuus is belangrijk, omdat u op de dag van de schouderoperatie maar heel weinig mag drinken.

Als u weer goed wakker bent en uw polsslag en bloeddruk zijn goed, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het is normaal dat u na de operatie pijn heeft. U krijgt daarvoor pijnstillers. Vermindert de pijn niet, vertelt u dit dan aan een verpleegkundige. Zij kan uw arts vragen of er een ander medicijn voorgeschreven kan worden.

Dagen na een schouderoperatie

De eerste dag na de schouderoperatie kunt u pijn voelen. De fysiotherapeut komt bij u langs. Hij helpt u uit bed en geeft u instructie over de bewegingen die u mag maken en welke bewegingen u niet mag maken. De verpleegkundige verwijdert het verband. Ook controleert zij de wond. U mag uit bed. Douchen mag ook, maar niet te lang om verweking van de wond te voorkomen.

Schouder sling of ook mitella

Omdat het kapsel en bindweefsel tijd nodig hebben om goed vast te groeien, heeft uw schouder in het begin een sling nodig. Wanneer u de sling afdoet moet u uw hand op uw buik houden om ongewenste bewegingen te voorkomen. Als alle controles goed zijn en de fysiotherapeut is tevreden over de uitvoering van de oefeningen, mag u naar huis. U kunt vanwege de wond, de bewegingsbeperking in de sling en de eventuele narcose nog niet zelf met de auto of fiets naar huis te rijden. Spreekt u daarom af dat iemand u op komt halen.

Vier of zes weken sling

De hechtingen die in de wond zitten worden na ongeveer 2 weken verwijderd. U dient in ieder geval de sling gedurende 4 weken te dragen. Vaak wordt ook 6 weken

Pas na deze tijd is het kapsel voldoende hersteld om een grotere bewegingsuitslag toe te laten.

Het is aan te bevelen om u te laten behandelen door een fysiotherapeut met de ervaring in en faciliteiten voor schouder revalidatie. In onze kliniek zijn deze gespecialiseerde fysiotherapeuten en de juiste faciliteiten aanwezig, daarom kunt u hiervoor ook bij ons in de kliniek terecht. In ieder geval krijgt u een schema voor revalidatie na de schouderoperatie mee van onze fysiotherapeut die u tijdens de opname heeft begeleid. Dit revalidatieschema wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Controle na een schouderoperatie

De controle vindt ongeveer tussen twee en zes weken na de schouderoperatie plaats afhankelijk wat aangegeven wordt in de papieren post operatief. Soms is er een tweede controle nodig, als de genezing nog niet optimaal is. Na genezing zijn de huidwondjes vaak nog dik. Dit komt doordat het onderliggende kapsel nog geopend is en wat langere tijd nodig heeft om te genezen. Dit duurt drie tot vier weken. In de volgende gevallen dient u met ons contact op te nemen:

Als uw schouder dik wordt en/of meer pijn gaat doen;

Als u koorts krijgt.

Adviezen voor thuis

Afhankelijk van de operatie en individuele factoren, hebt u na de schouderoperatie nog een tijdje last van het operatiegebied.

Als pijnstillers nodig zijn, is paracetamol (500 mg) vaak voldoende. Neemt u deze zo nodig, maar maximaal viermaal daags twee. Als dit onvoldoende helpt, neemt u dan contact op met ons.

De sling gebruikt u thuis tot en met de vierde tot zesde week afhankelijk van de afspraak na de ingreep.

Na 4 tot 6 weken mag u de mitella of sling afdoen. Onder leiding van uw fysiotherapeut kunt u de mobiliteit van uw schouder geleidelijk vergroten. U moet als het ware iedere dag met de bewegingsuitslag iets verder komen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *